Poolse president dient ontwerp in voor referendum over nieuwe grondwet

In Polen heeft de conservatieve president Andrzej Duda vandaag een ontwerp ingediend voor een referendum over een nieuwe grondwet. Het referendum van Duda bestaat uit tien vragen en zou moeten plaatsvinden op 10 en 11 november. In een eerste vraag wil de president aan de Polen vragen of ze voor of tegen een nieuwe grondwet zijn, die de huidige grondwet uit 1997 moet vervangen. Andere vragen hebben betrekking op verwijzingen naar "de christelijke wortels van de staat, de cultuur en de identiteit van het Poolse volk" en een eventuele wijziging van de bevoegdheden van de president en de regering. Daarnaast wil de president ook weten hoe zijn volk denkt over het opnemen in de grondwet van praktische kwesties als de pensioenleeftijd, kinderbijslag en de "bescherming van de Poolse landbouw en voedselveiligheid".

De Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (Pis), die sinds 2015 aan de macht is, staat erg kritisch ten opzichte van de grondwet. Die werd aangenomen na de val van het communisme in Polen en is, volgens PiS, opgesteld door postcommunisten en centrumliberalen. Het opstellen van een nieuwe grondwet is echter een persoonlijk initiatief van president Duda en hij kreeg voorlopig uit partijhoek nog geen steun toegezegd.

Het is nu aan de Senaat om zich uit te spreken over het voorstel van de president. Dat zou al begin volgende week kunnen gebeuren.

Bron: Belga