Pompeo wil "vreedzame oplossing" met Iran

Pompeo wil "vreedzame oplossing" met Iran

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft vandaag gezegd dat hij een vreedzame oplossing wil voor het conflict met Iran. De relatie tussen de twee landen escaleerde, nadat de Verenigde Staten Iran de schuld hadden gegeven van de aanval op de Saoedische oliecentrales. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif had vandaag gezegd dat het "totale oorlog" zou zijn, als Iran wordt aangevallen. "We zijn nog steeds bezig met het opbouwen van een coalitie door middel van diplomatie, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van Iran dreigt met een totale oorlog en een gevecht tot de laatste Amerikaan valt. Wij moeten hier een coalitie opbouwen die gericht is op het bereiken van vrede", zei Pompeo aan verslaggevers tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië.

Pompeo voegde eraan toe dat een "vreedzame oplossing" is wat president Donald Trump "zeker wil dat ik mogelijk maak". De Jemenitische Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de recente aanvallen op twee Saoedische oliefaciliteiten opgeëist, maar de VS en Saoedi-Arabië geven Iran de schuld.

Ondertussen beschuldigt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif de Verenigde Staten ervan ook geen visum te willen geven aan de Iraanse delegatie voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week in New York. Volgens Zarif heeft Pompeo "geprobeerd de Amerikaanse visumplicht voor VN-afgevaardigden te omzeilen door zijn toevlucht te nemen tot benoemingen die hij zelf heeft toegeschreven", schreef Zarif op Twitter. Hij verwees daarbij naar Nelson Mandela die "op de Amerikaanse terrorismelijst stond tot 2008".

Bron: Belga