Pompeo bevestigt Amerikaanse uitstap

Pompeo bevestigt Amerikaanse uitstap

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bevestigt dat de Verenigde Staten vandaag uit het INF-verdrag stappen. Washington beschuldigt Rusland ervan het bilaterale verdrag uit 1987 te schenden en beschouwt Moskou als enige verantwoordelijke voor het einde van het verdrag. Het Amerikaans-Russische verdrag verbiedt het bezit en de productie van op het land gebaseerde raketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer en die kernkoppen kunnen dragen.

"De terugtrekking van de Verenigde Staten conform aan het artikel XV van het verdrag gaat vandaag in, want Rusland heeft zijn totaal en verifieerbaar respect niet hernieuwd", verklaarde Pompeo in een persbericht vanuit Bangkok, waar hij zich bevindt voor een regionale top.

"Op 2 februari 2019 gaven de VS Rusland zes maanden om zich opnieuw te schikken naar het Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty. Rusland weigerde, dus het verdrag loopt vandaag af", aldus Pompeo in een tweet. "De Verenigde Staten zullen geen partij van een verdrag blijven terwijl anderen het schenden. Rusland draagt als enige de verantwoordelijkheid."

Kort voor de verklaring van Pompeo, had het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een kort persbericht al het einde aangekondigd van het INF-verdrag. "Op 2 augustus 2019 is het Verdrag beëindigd tussen de Unie van de Socialistische Sovjetrepublieken en de Verenigde Staten van Amerika over de liquidatie van hun middellangeafstandsraketten, getekend in Washington op 8 december 1987", klinkt het.

Vanmiddag geeft NAVO-baas Jens Stoltenberg nog een persconferentie over het einde van het INF-verdrag. Dat verdrag noemde hij eerder al een hoeksteen van de Europese veiligheid.

Bron: Belga