Politieke onrust Congo - Meer dan 50 doden volgens oppositie, die oproept tot meer manifestaties

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ordediensten hebben maandag minstens vijftig mensen gedood in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Dat meldt de "Rassemblement" van de oppositie, die had opgeroepen om overal in de Democratische Republiek Congo op straat te komen om het vertrek te eisen van president Joseph Kabila na het einde van zijn mandaat op 20 december. "De Rassemblement betreurt de dood van talrijke slachtoffers. Op dit moment hebben we al meer dan 50 doden geteld, slachtoffers die werden neergemaaid door kogels van de politie en van de republikeinse garde", aldus de oppositiecoalitie in een persbericht.

De Rassemblement veroordeelt ook de beperking van de politieke ruimte van de oppositie en de totalitaire aanpak van het regime, en roept de bevolking op zich vanaf dinsdag te verzamelen als reactie op het geweld van maandag. Daarnaast roept de oppositie op om "de mobilisatie van het volk voort te zetten en te versterken tot het definitieve vertrek van Joseph Kabila uit de Democratische Republiek Congo".

Eerder op de dag sprak minister van Binnenlandse Zaken Évariste Boshab van 17 doden, drie agenten en veertien burgers, bij de "opstandige beweging". De rellen tijdens de manifestaties mondden uit in plunderingen in verschillende wijken in Kinshasa.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) drukte maandagavond al zijn "grote bezorgdheid" uit over het geweld in Kinshasa. Hij riep op tot terughoudendheid en om zich te onthouden van iedere vorm van geweld. Hij beklemtoonde dat het recht op vreedzaam protest bij elk politiek proces past en wees op de individuele verantwoordelijkheid van de aanstokers.

En ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon veroordeelde het geweld tussen de manifestanten en de ordediensten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep dan weer op tot het zoeken naar een vreedzame oplossing voor het politieke conflict, en riep de regering op de mensenrechten te respecteren.

Bron: Belga