Politie verhindert persconferentie van Zimbabwaanse oppositieleider

Politie verhindert persconferentie van Zimbabwaanse oppositieleider

Zo'n 20 leden van de Zimbabwaanse oproerpolitie hebben vandaag verhinderd dat de belangrijkste oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen, Nelson Chamisa, een persconferentie hield in een hotel in Harare. De politie viel het hotel binnen en beval de aanwezige journalisten, die met een stuk of tien waren, weg te gaan.

De 40-jarige Chamisa, de leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), wilde vermoedelijk de pers toespreken over de vrijdagochtend bekendgemaakte verkiezingsresultaten. Daaruit bleek dat hij tweede werd met 44,3 procent van de stemmen, na de zittende president Emmerson Mnangagwa die 50,8 procent behaalde.

Op Twitter betwistte Chamisa de resultaten al, die volgens hem "niet gecontroleerd" zijn. "Dat de kiescommissie foutieve resultaten heeft gepubliceerd die niet gecontroleerd werden, is betreurenswaardig", schreef hij. "De kiescommissie moet de correcte resultaten gevalideerd door de partijen publiceren", klonk het nog.

Vorige week kwamen nog zes mensen om toen het leger een betoging van de oppositie neersloeg, die beweerde dat er fraude is gepleegd bij de verkiezingen.

Bron: Belga