Polen annuleert deelname top in Israël na dispuut over WO II

Polen annuleert deelname top in Israël na dispuut over WO II

Polen heeft beslist om zijn deelname aan een top van de Visegrádgroep in Israël te annuleren, zegt eerste minister Mateusz Morawiecki. Dat komt er na een dispuut met de nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken over de rol van Polen in de Tweede Wereldoorlog. "De woorden van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zijn racistisch en onaanvaardbaar ... Het is duidelijk dat onze minister van Buitenlandse Zaken (Jacek Czaputowicz) niet naar de top van de geplande Visegrádgroep gaat morgen in Israël", zei Morawiecki aan de Poolse media.

De eerste minister refereerde naar opmerkingen van de nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz, dit weekend aan i24News: "Er waren veel Polen die met de nazi's samenwerkten ... Niemand zal ons vertellen hoe we onszelf kunnen uitdrukken of hoe we onze gevallenen moeten herinneren."

Dit weekend liet de Poolse eerste minister al weten niet naar de top te gaan na een opmerking waarin de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu Polen beschuldigde van nazicollaboratie. Morawiecki liet daarop weten dat zijn minister van Buitenlandse Zaken in zijn plaats zou gaan, maar dat werd vandaag dus ook geannuleerd. De Visegrádgroep bestaat uit Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije.

Bron: Belga