Plasticvanger naar vuilnisbelt Grote Oceaan

Plasticvanger naar vuilnisbelt Grote Oceaan

Een enorme plasticvanger van het project The Ocean Cleanup gaat zaterdag naar de Stille Oceaan. Daar drijven miljoenen kilo's afval, een 'plastic soep' die gevaarlijk is voor dieren. Het systeem, uitgevonden door de 24-jarige Nederlander Boyan Slat, moet afval opvangen, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht, in de hoop dat de zeeën schoner worden.

Slat ontwikkelde zijn opruimsysteem voor een opdracht op de middelbare school en het komt nu ook effectief tot uitvoering. De eerste versie heet System 001, een gevaarte met een 600 meter lange arm, die in de vorm van een C zelfstandig over zee drijft.

System 001 ligt nu nog bij een werf in de buurt van San Francisco. Een sleepboot moet zaterdag rond 20.30 uur Belgische tijd vertrekken met de arm achter zich aan. Het gaat daarna langs het beroemde gevangeniseiland Alcatraz en onder de befaamde Golden Gate Bridge door. De lancering zal worden gelivestreamd.

De bestemming van het gevaarte is de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme plastic soep tussen Californië en Hawaï. De drijvende vuilnisbelt is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1.800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die hebben bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

Bron: Belga