Philadelphia Eagles en New England Patriots strijden zondag om 52e Super Bowl

Philadelphia Eagles en New England Patriots strijden zondag om 52e Super Bowl

De eerste zondag van februari staat in de Verenigde Staten weer helemaal in het teken van de Super Bowl, de finale van de NFL (National Football League) en tevens het belangrijkste Amerikaanse sportevenement van het jaar. In de 52e editie staat titelverdediger New England Patriots in Minneapolis (Minnesota) tegenover seizoensrevelatie Philadelphia Eagles. Naast het sportieve luik is er telkens ook veel interesse voor de randanimatie. Justin Timberlake zal tijdens de rust in het U.S. Bank Stadium een miniconcert geven. Een reclamespot van een halve minuut kost dan 7,7 miljoen dollar. Een aardig bedrag, maar vorig jaar keken er wel iets meer dan 111 miljoen Amerikanen naar de live-uitzending op televisie.

Voor de start van de wedstrijd (zondagnacht 00u30 Belgische tijd) zal zangeres Pink dan weer het Amerikaanse volkslied te berde brengen. Een moment waar met heel wat belangstelling wordt naar uitgekeken, want dit seizoen knielden heel wat American football-spelers meermaals tijdens het volkslied uit protest tegen het raciale en sociale geweld tegen Afro-Amerikanen. Een houding die reeds bekritiseerd werd door Donald Trump. De relatie met de Amerikaanse president is al langer gespannen. Vorig jaar weigerden nog heel wat spelers van de Patriots naar het Witte Huis af te zakken, waar ze traditioneel door de president gehuldigd worden.

Voor het team uit New England wordt het dit jaar reeds de tiende finale, een record. Een zesde Super Bowl zou hen op gelijke hoogte brengen met huidig recordhouder Pittsburgh. Naast de tweede zege op rij, zou het ook de derde op vier jaar tijd worden. Philadelphia heeft heel wat minder ervaring met NFL-finales: ze speelden slechts twee keer de Super Bowl en telkens werd er verloren.

Bron: Belga