Peter Bossaert (KBVB): "Veel politieke steun voor dit project"

Peter Bossaert (KBVB): "Veel politieke steun voor dit project"

"We genieten veel politieke steun, laat ons in godsnaam niet meer wachten", zo verklaarde Peter Bossaert, CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), bij de voorstelling van de Golden Generation Arena. Dat is het volledig vernieuwde Koning Boudewijnstadion waar vanaf 2022 de thuiswedstrijden van de Rode Duivels en de Memorial Van Damme zullen plaatsvinden. Volgens Bossaert is er slechts een beperkt openbaar budget van 150 à 200 miljoen euro nodig, op privé-investeerders wordt geen beroep gedaan. "Laat ons ervoor zorgen het zo eenvoudig mogelijk te houden. Dit is de enige manier om tot een snel resultaat te komen", aldus de CEO van de KBVB. Volgens Bob Verbeeck, CEO van Memorial-organisator Golazo, zijn er wereldwijd nauwelijks voorbeelden van op multisporten geënte nationale stadions die gefinancierd werden met private middelen. "Die initiële investering is gewoon te zwaar om dragen. De exploitatie in private handen geven, is wel een mogelijkheid. Het stadion is eigenlijk van de Stad Brussel. En op dit moment is de exploitatie van het Koning Boudewijnstadion verlieslatend. Dat wordt ingeschreven op de begroting van de Stad Brussel. Om dat weg te nemen, zijn er zeker mogelijkheden."

De initiatiefnemers gaan er prat op alle politieke partijen geconsulteerd te hebben. Binnen iedere partij werd een draagvlak gevonden. "De bedragen zijn genoemd, en niemand is van zijn stoel gevallen", aldus Bossaert. "Als je de investering afschrijft op 30 jaar, dan is dat vijf miljoen euro per jaar. Ik denk dat we al gekkere investeringen hebben gedaan in dit land. Maar het klopt dat we zwart op wit nog geen akkoord hebben."

Bossaert is er verder van overtuigd dat de Golden Generation Arena integreerbaar is in het Neo 1-project voor de herinrichting van de Heizelvlakte. "We gaan met alle partijen aan tafel gaan, ook met de partijen achter Neo."

De juridische claim die Ghelamco nog heeft op parking C, de site waar het Eurostadion opgericht zou worden, kan volgens Bossaert geen obstakel vormen. "Daar hebben we niets mee te maken", zo klonk het. "Dit is een project van de Memorial en de KBVB."

"Het is het moment om ervoor te gaan. Want deze gouden generatie sporters blijft niet eeuwig jong. We mogen hen niet ontgoochelen. We gaan deze generatie toch niet vertellen dat zo'n project niet mogelijk is? Iedereen zit erop te wachten. We zijn al trots op onze sterren, we willen nu ook trots zijn op onze infrastructuur", besloot Bossaert.

Bron: Belga