Paus Franciscus: "Kerk moet niet 'verstikt' worden door haar zondes"

Paus Franciscus: "Kerk moet niet 'verstikt' worden door haar zondes"

De Katholieke Kerk mag niet "verstikt of verpletterd" worden door "haar eigen tekorten, fouten en zondes". Dat heeft paus Franciscus vandaag gezegd tijdens de opening van een bisschoppensynode, die tot 28 oktober zal duren. Bisschoppen van overal ter wereld komen samen om het te hebben over jongeren. Er wordt verwacht dat ook de recente pedofilieschandalen aan bod zullen komen. Franciscus zei dat hij hoopte dat de katholieke leer doorgegeven kon worden aan jongeren, zonder dat ze "verstikt of verpletterd worden door de profeten van de ondergang en ongeluk, door onze eigen tekortkomingen, fouten en zonden."

Vorige week erkende de paus nog dat heel wat jongeren de Katholieke Kerk de rug toekeren omdat ze verontwaardigd zijn over de financiële schandalen en de schandalen rond seksueel misbruik. "Sommigen van hen vragen specifiek om hen met rust te laten, omdat ze de aanwezigheid van de Kerk vervelend of zelfs irriterend vinden", zei de kerkleider tijdens een bezoek aan Estland.

Tijdens de mis op het Sint-Pietersplein kregen twee Chinese bisschoppen een warm welkom. Het zijn de eerste twee Chinezen die ooit een synode bijwonen. Ze waren uitgenodigd na een historische deal die in september gesloten werd tussen het Vaticaan en China.

De bisschoppensynode vindt plaats van 3 tot en met 28 oktober en wordt bijgewoond door 267 "synodevaders", onder wie kardinalen, patriarchen en bisschoppen. Daarnaast zijn 23 experts en 36 jongeren tussen 18 en 29 jaar uitgenodigd. De bedoeling is dat er op het einde van de bijeenkomst een slotdocument wordt opgesteld.

Bron: Belga