Paus Franciscus: "De wereld is in staat van oorlog"

Paus Franciscus: "De wereld is in staat van oorlog"

De recente aanslagen in Frankrijk en Duitsland hebben ook indruk gemaakt op Paus Franciscus. Hij heeft het bij zijn aankomst in Polen, waar hij deel zal nemen aan de Wereldjongerendagen, over een "wereld in staat van oorlog". "Men heeft het telkens over onrust, maar in realiteit gaat het om oorlog. We moeten niet bang zijn om het te zeggen: de wereld is in oorlog omdat ze haar vrede kwijt is", aldus Franciscus. Het gaat volgens hem evenwel niet om een godsdienstoorlog. "Alle religies zijn uit op vrede." Wel gaat het om een "belangenoorlog, die draait rond macht, geld en natuurlijke rijkdommen".

De paus sprak ook zijn medeleven uit voor de nabestaanden van de 86-jarige Franse priester Jacques Hamel, die bij een aanslag dinsdag in Rouen om het leven kwam. "Hij is een van de vele onschuldige slachtoffers", klinkt het.

Paus Franciscus is in Polen om deel te nemen aan de Wereldjongerendagen in Krakau. Minstens 1,5 miljoen jonge gelovigen uit 187 verschillende landen worden daar verwacht voor de festiviteiten. "Hopelijk zenden die jongeren ons een boodschap van hoop", zegt Franciscus. Tijdens zijn bezoek zou de paus verder het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau bezoeken, alsook de beroemde Zwarte Madonna van Czestochowa.

Bron: Belga