Parlementsleden uit 23 landen vragen vrijlating Cambodjaanse oppositieleider

Parlementsleden uit 23 landen vragen vrijlating Cambodjaanse oppositieleider

Meer dan 150 parlementsleden uit 23 landen hebben vandaag een open brief gestuurd naar de Cambodjaanse premier Hun Sen om de vrijlating te eisen van oppositieleider Kem Sokha. Ook het Belgische Europees Parlementslid Frédérique Ries (MR) ondertekende de brief. De voorzitter van de Partij voor Nationale Redding van Cambodja (CNRP), de grootste oppositiepartij, werd drie maanden geleden 's nachts uit zijn bed gehaald en gearresteerd op beschuldiging van landverraad. Hij wordt vastgehouden in een gevangenis aan de Vietnamese grens. Afgelopen maand werd zijn partij ontbonden, nadat eerst een wet gestemd werd die bepaalt dat politieke partijen waarvan de leider in de gevangenis zit, worden verboden.

De ondertekenaars van de brief uit onder meer België, Nederland, Duitsland, het Verenigd-Koninkrijk, Spanje, Italië, Indonesië, Zuid-Afrika en Maleisië, drukken hun "ernstige bezorgdheden" uit over de reden van zijn arrestatie, die ze "waarschijnlijk politiek gemotiveerd" noemen. Tot nu toe wordt als bewijs voor het landverraad voornamelijk verwezen naar een video uit 2013 waarin Sokha zijn aanhangers toespreekt en zijn politieke strategie uit de doeken doet.

"We zijn ook zeer bezorgd over de berichten dat door zijn arrestatie en opsluiting zijn parlementaire immuniteit werd geschonden, en dat de basisprincipes van een eerlijk proces en de rechtsstaat niet worden gerespecteerd", klinkt het nog in de brief. Naast de vrijlating van Sokha vragen de parlementsleden ook de annulering van de beslissing om de CNRP te ontbinden en 118 hooggeplaatste leden van de partij vijf jaar lang te verbieden om aan politiek te doen.

Bron: Belga