Parket Sao Paulo wil ex-president Lula in voorarrest plaatsen

Het parket van Sao Paulo vraagt om de Braziliaanse ex-president Lula da Silva preventief onder voorarrest te plaatsen, in afwachting van zijn proces voor het verbergen van een eigendom en witwassen van geld.

Het is aan de rechter in Sao Paulo om te beslissen of hij op de vraag van het parket zal ingaan, zowel met betrekking tot het voorarrest als met betrekking tot een eventuele vervolging van de ex-president. De termijn daarvoor is niet bekend.

Het parket wil hem in voorarrest omdat Luiz Inacio Lula da Silva op 4 maart zijn aanhangers ophitste op straat. Hij zou daarmee een bedreiging voor de openbare orde vormen, luidt het in het document van de procureur. "Zijn preventieve arrestatie is nodig voor het goede verloop van het onderzoek, wat hij heeft aangetoond dat hij zich boven de wet waant als ex-president", zeggen de magistraten.

Maar voor de aanhangers van Lula da Silva is het document dan weer het bewijs van partijdigheid van de procureur. Zij geloven niet dat de rechter op de vraag zal ingaan.

Bron: Belga