Parijs stelt zwaar geschut ter beschikking van Iraaks leger

Parijs stelt zwaar geschut ter beschikking van Iraaks leger

Frankrijk zal Irak artillerie verschaffen om het land te steunen in zijn strijd tegen IS (Islamitische Staat), zo heeft president François Hollande vrijdag aangekondigd. Hij sloot Franse grondtroepen uit om de jihadistische groep te bestrijden. "Deze morgen heb ik op de defensieraad in het kader van de anti-Daesh-coalitie de beslissing genomen artilleriemiddelen ter beschikking te stellen van de Iraakse troepen. Ze zullen volgende maand ter plaatse zijn", verklaarde Hollande op het Elysée, na een vierde defensieraad sinds de aanslag van Nice op 14 juli, waarbij 84 doden vielen. Frankrijk bezigt het Arabische acroniem Daesh voor de terreurgroep IS.

De entourage van de president sprak nadien van "enkele batterijen" met "adviseurs" om de artillerie te hanteren. Het Franse staatshoofd bevestigde ook dat het vliegdekschip Charles de Gaulle "aan het eind van de maand september" naar de regio gestuurd wordt. "Daarmee zullen we de aanvallen met onze Rafale-vliegtuigen op de terroristische groepen in Syrië en Irak kunnen opvoeren", zei Hollande.

"Het gaat er niet om de aard van onze interventie te wijzigen, we steunen onze bondgenoten in Irak en Syrië, maar we zetten geen troepen op de grond in", benadrukte de president. "We kunnen advies verstrekken, opleiding geven, maar het zijn niet onze soldaten die de oorlog voeren op de grond in Syrië en Irak."

Bron: Belga