PanamaPapers - Informaticus vrijgelaten die wordt beschouwd als bron van informatielek

PanamaPapers - Informaticus vrijgelaten die wordt beschouwd als bron van informatielek

De informaticus van het advocatenkantoor Mossack Fonseca die eerder deze maand in Genève werd gearresteerd omdat hij data zou hebben gestolen en mogelijk de bron zou zijn achter het Panama Papers-schandaal, is vrijdag weer vrijgelaten. Dat meldt zijn advocaat. De man, van wie de identiteit niet is vrijgegeven, mag wel Zwitserland niet verlaten tot het onderzoek is afgelopen. De informaticus wordt verdacht van het stelen van gegevens en ongeoorloofde toegang tot een informaticasysteem. Volgens zijn advocaat kan het onderzoek naar de man nog maanden duren.

Een bron dichtbij het onderzoek liet weten dat het parket een huiszoeking had gevraagd in de kantoren van Mossack Fonseca in Genève, na een klacht die door het advocatenkantoor werd ingediend. De politie gaat op dit moment na of de man wel degelijk gegevens van zijn werkgever heeft gestolen, wat die precies inhouden en van welke periode ze dateren.

Vanaf begin april werden 11,5 miljoen gelekte documenten, de zogenaamde Panama Papers, van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca stelselmatig vrijgegeven. De documenten leveren informatie over honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in offshoreparadijzen wereldwijd en bieden inzage in witwaspraktijken en de massale wijze waarop bedrijven en rijken, al dan niet op legale wijze, belastingen proberen te ontwijken.

Mossack Fonseca beschouwt zichzelf als slachtoffer van datadiefstal in het Panama Papers-schandaal en benadrukt zich steeds aan de wet gehouden te hebben.

Bron: Belga