Pakistan zet Indiase ambassadeur het land uit en schort handel op

Pakistan zet Indiase ambassadeur het land uit en schort handel op

Pakistan gaat de Indiase ambassadeur uit het land zetten en de handel met zijn buurland opschorten. Dat maakte de regering vandaag bekend, te midden van oplopende spanningen over de betwiste regio Kasjmir. India trok maandag de grondwettelijke autonomie van de deelstaat Jammu en Kasjmir in en sindsdien is de regio in lockdown. De centrale regering ontplooide er massaal veiligheidstroepen en sneed zondagavond de telefoon- en internetlijnen af. Verscheidene lokale politici werden opgepakt.

De Pakistaanse premier Imran Khan waarschuwde dinsdag in een reactie voor de "gevaarlijke gevolgen" van de beslissing van de Indiase regering om zijn greep op Kasjmir te versterken. De acties van India zouden geweld in het gebied kunnen uitlokken, zegt Khan, en dat zou kunnen leiden tot conflicten tussen de twee kernmachten. Hij zei de maatregel aan te kaak te zullen stellen bij de Verenigde Naties.

Sinds de onafhankelijkheid van het vroegere Brits-Indië en de opsplitsing in India en Pakistan in 1947 strijden de twee landen om de heerschappij over Kasjmir. India heeft controle over het centraal en het zuidelijk deel, terwijl Pakistan het noordwestelijk deel bestuurt. Pakistan eist ook de staat Jammu en Kasjmir op.

Bron: Belga