Overbevolking in vluchtelingenkampen verhoogt kans op geweld, zegt Griekse burgemeester

Overbevolking in vluchtelingenkampen verhoogt kans op geweld, zegt Griekse burgemeester

De ellendige omstandigheden in vluchtelingenkampen op Griekse eilanden die voortdurend overvol zitten, kunnen tot tragedies leiden, zo heeft de burgemeester van een stad op Lesbos vandaag gewaarschuwd in een brief aan de regering. "Het gevaar bestaat dat we tragische gebeurtenissen te zien krijgen", schreef Spyros Galinos, burgemeester van de stad Mytilini, in een brief aan minister van Migratie Dimitris Vitsas. Hij voegde eraan toe dat het geduld van de bevolking op was. Een piek in de misdaad is een van de problemen waarmee de plaatselijke bevolking kampt door de komst van migranten en de overbevolking in de vluchtelingenkampen, aldus Galinos.

Volgens officiële cijfers zijn er meer dan 19.000 vluchtelingen en migranten op Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos. De kampen op de eilanden werden voor ongeveer 6.000 mensen gebouwd. Alleen al op Lesbos worden ongeveer 10.500 mensen opgevangen op een lokale bevolking van 86.000 mensen.

Door de erbarmelijke omstandigheden is de toestand voortdurend gespannen, wat tot uitbarstingen van geweld leidt, zowel tussen de migranten onderling als tussen de migranten en lokale inwoners. Minister Vitsas beloofde in juli dat de bevolking in de kampen tegen september tot 10.000 mensen zou worden teruggebracht, maar daar is weinig van in huis gekomen.

Bron: Belga