OS 2018 - Zuid-Koreaanse president en zus van Kim wonen concert bij in Seoel

OS 2018 - Zuid-Koreaanse president en zus van Kim wonen concert bij in Seoel

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de zus van de Noord-Koreaanse leider hebben vandaag in Seoel een concert bijgewoond. In de buurt verbrandden manifestanten een Noord-Koreaanse vlag, uit protest tegen de spectaculaire toenadering tussen de twee geopolitieke rivalen. De Noord-Koreaanse delegatie is nadien huiswaarts vertrokken, na een historisch driedaags bezoek ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, dat gekenmerkt werd door een plotse toenadering.

Het concert bracht een mix van muziek uit Noord-Korea, door een Noord-Koreaans orkest, en Zuid-Koreaanse K-pop. De belangstelling was enorm: bijna 120.000 geïnteresseerden probeerden een van de 1.000 tickets te bemachtigen.

President Moon Jae-in woonde het concert bij samen met Kim Yong Nam, het hoofd van de Noord-Koreaaanse delegatie, en Kim Yo Jong, de zus van sterke man Kim Jong Un. Zij overhandigde in zijn naam aan Moon een uitnodiging voor een bezoek aan Noord-Korea.

Tijdens een diner voor het concert zei Kim Yo Jong dat de twee Korea's nog veel gemeenschappelijk hebben, ondanks decennia scheiding. De toenadering die de Zuid-Koreaanse president voorstaat, is in eigen land echter ver van eenparig en veroorzaakt woede in het conservatieve kamp. "Dat die rode communisten in het hart van Seoel zijn, is de grootste vernedering", schreeuwde een manifestant nabij de concertzaal. Tientallen anderen droegen spandoeken tegen Moon en Kim Jong Un. "Wij zijn tegen deze verschrikkelijke politieke Olympische Spelen", viel er te lezen.

Bron: Belga