Oppositiekandidaat Fayulu waarschuwt kiescommissie resultaten niet te vervalsen

Oppositiekandidaat Fayulu waarschuwt kiescommissie resultaten niet te vervalsen

De Congolese oppositiekandidaat Martin Fayulu heeft vandaag gezegd dat de Congolezen weten wie de "ware winnaar" is van de presidentsverkiezingen. Hij waarschuwde de Congolese kiescommissie ook "voor elke poging om de resultaten van de stembussen te vervalsen".

"Het Congolese volk kent het resultaat al doordat het werd opgehangen buiten aan de stembureaus", zei Fayulu vandaag in een van zijn eerste verklaringen aan de pers sinds de verkiezingen op 30 december.

Fayulu en vijf andere presidentskandidaten waarschuwen in een brief voorts de Congolese kiescommissie om de resultaten niet te vervalsen en die zo snel mogelijk bekend te maken.

De Congolezen trokken op 30 december naar de stembus om een opvolger te kiezen voor president Joseph Kabila. Volgens de machtige Congolese kerk heeft Kabila's poulain Emmanuel Ramazani Shadary het niet gehaald en is oppositiekandidaat Martin Fayulu de overtuigende winnaar.

De resultaten van de verkiezingen hadden zondag moeten worden bekendgemaakt, maar de kiescommissie stelde dat uit naar "ergens deze week". Vermoed wordt dat Kabila en zijn getrouwen willen sjoemelen met de uitslag, of naar het Grondwettelijk Hof willen stappen - dat vol Kabila-getrouwen zit - om de uitslag ongeldig te laten verklaren.

Bron: Belga