Opnieuw zeker 23 burgers gedood bij aanval op IS in Syrië

Bij een tweede luchtaanval van de door de VS aangevoerde internationale coalitie op IS-gebied in Syrië zijn minstens 23 burgers om het leven gekomen, waaronder vrouwen en kinderen. De slachtoffers werden gedood in het oosten van het land toen bommen het stadje Abu Kamal in de omgeving van de Iraakse grens troffen. Dat meldt de SOHR, het Syrische Observatorium voor Mensenrechten in Coventry vandaag. Acht van de doden zijn kinderen. Onder de slachtoffers zouden naar verluidt ook vluchtelingen uit Irak zijn. Eerder op de dag werd door de SOHR gemeld dat bij een aanval zondagavond op een oord ten oosten van de Noord-Syrische stad al-Raqqa, de de facto hoofdstad van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), twaalf vrouwen werden gedood. Het aan de IS gelinkte persbureau Amaq sprak van 22 gedode vrouwen, die in een voertuig onderweg waren.

De voorbije weken hebben activisten herhaaldelijk vele burgerslachtoffers bij Amerikaanse luchtaanvallen gemeld. Zo kwamen in maart bij bombardementen in het Noord-Syrische al-Jinah volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) 38 mensen om het leven. Volgens het HRW-rapport hadden de Verenigde Staten onvoldoende voorzorgsmaatregelen getroffen om civiele slachtoffers te vermijden. Een gebouw, dat ook als moskee werd gebruikt, werd toen platgebombardeerd.

De internationale coalitie steunt in Noord-Syrië een offensief van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) tegen de IS. Volgens mensenrechtenactivisten zijn de aanvallers slechts vier kilometer van de stadsgrenzen van al-Raqqa verwijderd. De stad is naast het Noord-Iraakse Mosoel een van de belangrijkste bolwerken van de extremisten.

In Syrië is sinds eind december een wapenstilstand van kracht. Maar gevechten tegen de IS en andere radicale groepen zijn daarvan uitgesloten. De terreurorganisatie controleert in het noorden en oosten van Syrië nog steeds grote gebieden, maar is al maanden in het defensief gedrongen.

Bron: Belga