Opnieuw vragen 3 Turken asiel aan in Griekenland na couppoging

Opnieuw vragen 3 Turken asiel aan in Griekenland na couppoging

Drie Turken die vorige week in Griekenland zijn opgepakt omdat ze het land illegaal waren binnengekomen, hebben er asiel aangevraagd. Volgens hen verkeren ze in gevaar in hun land, vanwege hun banden met de Gülen-beweging. Dat stelt hun advocaat. Ankara schrijft die beweging de mislukte staatsgreep toe. De drie mannen, twee professoren en een ingenieur van ongeveer 40 jaar oud, kwamen maandag met een boot aan op het eiland Rhodos. Ze hadden een mensensmokkelaar betaald, aldus hun advocaat, Achilleas Konstantinidis. Ze werden opgepakt door de politie en dreigden uitgewezen te worden. Vrijdag vroegen ze dan formeel asiel aan. Hun asielaanvraag werkt opschortend voor hun uitwijzing.

Het drietal zegt de zuiveringen van de Turkse regering te zijn ontvlucht. Ze ontkennen elke betrokkenheid bij de couppoging. Twee van hen zeiden al problemen gehad te hebben met de autoriteiten omdat ze gewerkt hebben met scholen die aan de beweging van predikant Fethullah Gülen zijn gelinkt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de couppoging.

Vier andere Turken, twee universitairen en hun kinderen volgens de Griekse media, zijn ook opgepakt omdat ze vorige week illegaal het land binnenkwamen in Alexandroupolis, aan de Turks-Griekse grens. Over hun lot kon maandag geen informatie verkregen worden.

Bron: Belga