Opnieuw Israëlische luchtaanval op militair doelwit in Syrië

De Israëlische luchtmacht heeft volgens het Syrische leger opnieuw een militair doelwit in de omgeving van Damascus bestookt. De raketten werden door Israëlische gevechtsvliegtuigen vanuit buurland Libanon afgevuurd. Dat deelde het staatspersagentschap Sana onder aanhaling van de Syrische legertop vandaag mee. De Syrische luchtafweer heeft de meeste raketten vernietigd. Informatie over schade aan de militaire faciliteit is er voorlopig niet. Een Israëlische militaire woordvoerster wilde geen commentaar kwijt. Volgens regeringskringen in Damascus ging het bij het beoogde doel om een onderzoekscentrum in Jamraya, tien kilometer ten noorden van de hoofdstad. Het Scientific Studies and Research Center (SSRC) was vroeger al het doelwit van Israëlische aanvallen. Volgens niet bevestigde bronnen zouden er chemische wapens geproduceerd worden. In Jamraya zijn ook Syrische elite-eenheden gelegerd.

Israël heeft al herhaaldelijk luchtaanvallen uitgevoerd in het buurland. Analisten gaan ervan uit dat de meeste aanvallen tegen de Libanese sjiitische militie Hezbollah zijn gericht. Hezbollah-strijders vechten in de oorlog in Syrië aan de zijde van de regeringstroepen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had begin januari verklaard dat Israël een al lang bestaand beleid voert om wapenleveringen vanuit Syrisch gebied aan Hezbollah te voorkomen, "want die leveringen kunnen het strategische evenwicht in de regio in gevaar brengen". Daar is niets aan veranderd en "indien nodig treden we daar tegen op".

Bron: Belga