Opnieuw honderden manifestanten op luchthaven Hongkong

Opnieuw honderden manifestanten op luchthaven Hongkong

Op de internationale luchthaven van Hongkong zijn vandaag opnieuw honderden mensen samengekomen om te protesteren tegen politiegeweld en tegen de onderdrukking van de de democratie. Gisteren vonden ook al massale protesten plaats op de luchthaven, die leidden tot de annulatie van tientallen vluchten. Honderden in het zwart geklede manifestanten riepen slogans als "sta recht Hongkong, sta recht voor de vrijheid".

De internationale luchthaven van Hongkong werd gisteren ook al door duizenden manifestanten bezet en stilgelegd uit protest tegen het toenemende politiegeweld waarvan de betogers het slachtoffer zijn. De luchthaven - een van de drukste ter wereld en een belangrijke hub voor langeafstandsvluchten van en naar China en Zuidoost-Azië - zag zich daarom genoodzaakt om vanaf de namiddag alle vluchten te schrappen. Vandaag werden de operaties op de luchthaven weer opgestart.

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is.

Ondertussen protesteren ze ook tegen het geweld dat de politie tegen de manifestanten gebruikt. Vandaag nog herhaalde Lam dat ze achter de politie blijft staan. "De politie heeft het de afgelopen twee maanden moeilijk gehad om de orde te handhaven", zei ze. "Politieoperaties kunnen niet worden beoordeeld door iemand als ik die buiten het korps staat, zeker als de agenten ter plaatse een oordeel moet vellen." Lam liet nog weten dat ze zich zelf nog steeds in staat ziet om de politieke crisis in Hongkong op te lossen.

Bron: Belga