Opnieuw duizenden mensen op straat tegen gratie voor Fujimori

Opnieuw duizenden mensen op straat tegen gratie voor Fujimori

In de Peruaanse hoofdstad Lima zijn donderdag opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de gratieverlening voor het voormalige autoritaire staatshoofd Alberto Fujimori, onder hen ook de nabestaanden van de slachtoffers van zijn regeerperiode. Huidig president Pedro Pablo Kuczynski, die ervan beschuldigd wordt een politieke deal te hebben gesloten, moet van de manifestanten daarnaast opstappen. Het protest vond plaats onder massale politieaanwezigheid: meer dan 2.000 agenten stonden paraat. De betogers - die volgens de Peruaanse televisie met 5.000 waren - scandeerden onder meer de slogan "Buiten PPK!", de initialen van president Kuczynski. Het huidige staatshoofd verleende Fujimori op kerstavond gratie "wegens humanitaire redenen". De oud-president, die een gevangenisstraf uitzat van 25 jaar voor schending van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap, werd afgelopen weekend nog opgenomen in het ziekenhuis wegens een lage bloeddruk en hartritmestoornissen.

Volgens een mededeling van Kuczynski vroeg Fujimori op 11 december zelf gratie aan wegens zijn gezondheidsproblemen en volgde de huidige president door gratie te verlenen de aanbeveling van een medische raad. Meteen staken echter geruchten de kop op dat Kuczynski een deal had gesloten met Alberto's zoon Kenji Fujimori, die enkele dagen voordien onverwachts de afzetting van het staatshoofd had vermeden.

Fujimori was van juli 1990 tot november 2000 president van Peru. Ondertussen zit hij al ruim tien jaar in de cel in de Peruviaanse hoofdstad Lima. De rechts-populist - een zoon van Japanse immigranten - werd onder meer veroordeeld voor zware schendingen van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn tienjarige ambtsperiode.

Bron: Belga