Opnieuw doden bij antiregeringsbetoging in Venezuela

Opnieuw doden bij antiregeringsbetoging in Venezuela

Een 17-jarige jongen en een 23-jarige vrouw zijn om het leven gekomen bij de betogingen. De jongen werd in het hoofd geraakt door politiekogels in Caracas. De vrouw is neergeschoten bij protesten elders in het land. Nog ergens anders werd een militair neergeschoten. De regering beschuldigt de oppositie daarvan. Ongeveer 400 mensen werden opgepakt.

Crisis

In de hoofdstad Caracas en in andere steden wordt al wekenlang betoogd. In totaal zijn daar al acht mensen bij om het leven gekomen. De politie probeert de betogers te verjagen met traangas en rubberkogels. De betogers hekelen het autoritaire bestuur van president Nicolas Maduro. Bovendien kampt het land al jarenlang met een zware economische crisis, waardoor voedsel en basisvoorzieningen onbetaalbaar zijn.

«Als er vandaag miljoenen mensen op straat zijn gegaan, moeten dat er morgen nog meer zijn», aldus oppositieleider Henrique Capriles tijdens een persconferentie. Volgens het bij de oppositie aanleunende studiebureau Maganalisis kwamen eergisteren tot 6 miljoen mensen op straat in het hele land, al waren er ook steunmarsen voor de president, die de oppositie beschuldigt van een staatsgreep. Er zijn geen officiële cijfers bekend van het totale aantal manifestanten.

Capriles verloor in 2013 de presidentsverkiezingen nipt van Maduro. Daarnaast is de oppositie woedend vanwege de recente beslissing van het Hooggerechtshof om de macht van het parlement over te nemen. Het parlement is immers in handen van de oppositie sinds de laatste verkiezingen. Die beslissing werd onder internationale druk tenietgedaan. Gisteren raakte eveneens bekend dat een Venezolaans staatsoliebedrijf, ondanks de zware economische crisis, een van de grootste sponsors was van de inauguratieceremonie van de Amerikaanse president Donald Trump. PdVSA schonk een half miljoen dollar. Nochtans is de regering-Trump erg kritisch voor Maduro