Opgesloten verkozen Catalanen laten zich registreren als parlementslid

Opgesloten verkozen Catalanen laten zich registreren als parlementslid

De Catalaanse separatisten die in voorlopige hechtenis zitten maar tijdens de recente parlementsverkiezingen zijn verkozen, mochten vandaag even uit vooarrest om zich voor de beide kamers van het parlement te laten registreren. Ze arriveerden in voertuigen van de Guardia Civil rond 09.00 uur aan de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. Ze mochten geen verklaringen afleggen aan de pers en moesten na de registratie terugkeren naar hun cel. Dinsdag krijgen de vier verkozen afgevaardigden en senatoren weer even penitentiar verlof uit de Soto del Real-gevangenis in de buurt van Madrid om de inaugurele zitting van het parlement bij te wonen en de eed af te leggen.

Beide kamers van het parlement moeten nog beslissen of de verkozen politici uit hun ambt worden geschorst tot het verdict van het Hooggerechtshof dat sinds februari hun rol bij de poging tot afscheiding van Catalonië in oktober 2017 onderzoekt. De verdachten zitten al ruim een jaar in voorlopige hechtenis. Onder hen ook de voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras, de belangrijkste gedaagde in het proces, die werd verkozen tot leider van de Republikeinse linkse partij van Catalonië (ERC).

Raul Romeva, voormalig Catalaans hoofd buitenlands beleid, werd verkozen tot senator. De andere drie opgesloten en verkozen separatisten zijn Jordi Sanchez, Jordi Turull en Josep Rull, allen lid van de andere grote onafhankelijke partij Junts per Catalunya van de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

Bron: Belga