Ook vakbond ASTB wil 48 uur staken

Ook vakbond ASTB wil 48 uur staken

Na de Onafhankelijke Vakbond Spoorwegpersoneel (OVS) heeft ook de treinbestuurdersbond ASTB een aanzegging voor een 48 urenstaking bij het spoor ingediend. De twee aanzeggingen sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor er mogelijk vier dagen aan een stuk (van 10 juli om 3.00 uur tot 14 juli om 3.00 uur) een minimale dienstverlening zal zijn. Beide bonden protesteren tegen voorstellen voor een herwaardering van de treinbestuurders. Drie kleinere spoorbonden (met behalve OVS en ASTB ook Metisp-Protect) hadden al met stakingen in juni gedreigd, maar die aanzeggingen werden om procedurele redenen geweigerd door HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

Alvast twee van hen hebben nu opnieuw aanzeggingen ingediend. OVS liet gisteren weten dat ze kan staken van 10 juli om 03.00 uur tot 12 juli om 03.00 uur. Op dinsdag 3 juli is nog een verzoeningsvergadering gepland.

Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) meldde vandaag ook een nieuwe aanzegging te hebben ingediend. De eventuele staking volgt onmiddellijk op die van OVS: van 12 juli om 03.00 uur tot 14 juli om 03.00 uur. Bij de vakbond was niet onmiddellijk iemand bereikbaar voor meer informatie.

Het is nog niet duidelijk of ook Metisp-Protect, die in de eerste, afgewezen aanzegging liefst acht stakingsdagen plande, opnieuw een aanzegging zal indienen.

De 48 urenstaking die ACOD Spoor sinds donderdag om 22.00 uur houdt, heeft niet te maken met de herwaardering van de treinbestuurders. De socialistische spoorbond protesteert tegen het feit dat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Bron: Belga