Ook Franse staat heeft klacht aan broek wegens onvoldoende klimaatinspanningen

Ook Franse staat heeft klacht aan broek wegens onvoldoende klimaatinspanningen

Na Pakistan, Colombia en Nederland heeft nu ook de Franse staat een gerechtelijke klacht aan zijn broek omdat de regering niet voldoende klimaatinspanningen zou leveren. Vier ngo's waaronder Oxfam Frankrijk en Greenpeace zullen naar verluidt vanochtend hun klacht indienen bij de administratieve rechtbank van Parijs. De organisaties zijn ontevreden over de reactie van de regering op een eerder verzoek van hen in december en gaan daarom naar eigen zeggen over tot een volgende stap. Ze krijgen de steun van zowat twee miljoen miljoen mensen die de petitie "Zaak van de eeuw" ondertekenden.

"We hebben lang moeten wachten op het antwoord van de regering, en daarin wordt geen enkele nieuwe maatregel, geen enkele diepgaande hervorming aangekondigd", leggen de initiatiefnemers uit. "Het lijkt ons dan ook niet meer dan logisch dat we een procedure starten", klinkt het voorts.

In haar antwoord van februari had de Franse regering ontkend dat ze niet genoeg inspanningen leverde en verwees ze naar maatregelen die "hun vruchten beginnen afwerpen". De ngo's werden toen ook ontvangen door premier Edouard Philippe.

Niet voldoende, vinden de organisaties. Ze vragen nu aan de rechter om de "nalatigheid" van de staat inzake klimaatactie te erkennen en om "de premier en de bevoegde ministers te gelasten een einde te maken" aan dat verzuim. De ngo's verwijzen zelf onder andere naar "gemiste doelstellingen op vlak van broeikasemissies (die in 2016 opnieuw stegen), energie-efficiëntie en hernieuwbare energie".

Bron: Belga