Ook China en Iran uiten kritiek op Amerikaanse nucleaire strategie

De nieuwe Amerikaanse nucleaire strategie krijgt ook kritiek uit China en Iran. Eerder had ook al Rusland uitgehaald naar de 'Nuclear Posture Review', die Washington vrijdag bekendmaakte. Daarin stelt het Pentagon voor om kleine "mini-kernbommen" te ontwikkelen, omdat het huidige nucleaire arsenaal niet meer voldoende zou zijn als afschrikking ("deterrence"). Peking "verzet zich vastberaden" tegen de 'Nuclear Posture Review', aldus het staatspersagentschap Xinhua Volgens Ren Guoqiang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie. Volgens Peking wordt de Chinese nucleaire slagkracht opgeblazen.

Het Pentagon werkt in de beleidsverklaring vooral met speculatie, klinkt het nog. China zet in op een vreedzame ontwikkeling en volgt een defensief, nationaal verdedigingsbeleid. "We hopen dat de Verenigde Staten hun koudeoorlogsmentaliteit laten varen, de verantwoordelijkheid opnemen bij de nucleaire ontwapening en de Chinese nationale defensie en militaire ontwikkeling correct beoordelen", aldus de woordvoerder.

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif brengt de nieuwe nucleaire strategie van de VS de mensheid dichter bij de "vernietiging". Het beleid "weerspiegelt een verhoogde afhankelijkheid van atoombommen, in overtreding met NPT" (het nonproliferatieverdrag), aldus Zarif op Twitter. "De koppigheid van Trump" om het Iraanse kernakkoord af te schaffen, "komt van dezelfde gevaarlijke onbedachtzaamheid", aldus nog de minister.

Bron: Belga