Ongeveer 6.500 migranten gered voor Libische kust

Ongeveer 6.500 migranten gered voor Libische kust

De Italiaanse kustwacht heeft maandag reddingsacties gecoördineerd waardoor ongeveer 6.500 migranten gered werden voor de Libische kust. Het gaat om een van de hoogste aantallen geredde migranten op één dag in de Middellandse Zee in de afgelopen jaren. "Het operatiecentrum heeft veertig reddingsoperaties gecoördineerd" voor de kust van Libië, de boten van de kustwacht, van de Italiaanse marine, van de Europese operatie tegen mensensmokkelaars Sophia, van het Europese agentschap Frontex en van de humanitaire organisaties "hebben 6.500 migranten gered", aldus de kustwacht op Twitter. "We hebben het uitzonderlijk druk gehad vandaag", bevestigt de woordvoerder van de kustwacht, zonder te spreken van een record.

Zondag werden al meer dan 1.100 migranten gered in dezelfde zone, aldus de kustwacht. In de afgelopen vier dagen ging het in totaal om 10.000 vluchtelingen. In het algemeen kwamen in de maand augustus wel minder asielzoekers aan dan de afgelopen jaren. Het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) liet enkele dagen geleden weten dat al 105.000 asielzoekers de oversteek maakten.

Het vertrek van migranten vanuit Libië naar Europa gebeurt altijd in vlagen. De meeste mensen proberen de oversteek te maken wanneer de zee kalm is en een zuidenwind de boten in de richting van de internationale wateren leidt.

Volgens het UNHCR kwamen dit jaar al 3.100 migranten om terwijl ze de oversteek maakten.

Bron: Belga