Onderzoek naar topfiguur Vaticaan wegens kindermisbruik

Onderzoek naar topfiguur Vaticaan wegens kindermisbruik

De Australische politie voert een onderzoek naar George Pell, een prominente Australische kardinaal die een sleutelrol bekleedt binnen het Vaticaan. Hij wordt verdacht van kindermisbruik, zo meldt de Australische zender ABC. Een speciale divisie van de politie voert al sinds een jaar een onderzoek naar Pell. De zaak is nu voor advies doorverwezen naar het Australisch openbaar ministerie. Dat meldt ABC in het programma '7.30'.

Het zou gaan om meerdere klachten over feiten in de periode tussen 1970 en het einde van de jaren 90. Zo zouden onder andere twee slachtoffers door Pell aangerand zijn in de buurt van een zwembad.

De Australiër, die in het Vaticaan aan het hoofd staat van het Secretariaat voor de Economie, ontkent de beschuldigingen. "De kardinaal wenst geen enkel slachtoffer van misbruik te beledigen", zo staat te lezen in een statement van Pells kantoor. "Claims dat de kardinaal iemand misbruikt zou hebben, op eender welk tijdstip en op eender welke plaats, berusten echter op leugens." De kardinaal heeft het ook over een "lastercampagne" tegen hem.

In 2002 werd Pell al beschuldigd van seksueel misbruik. Toen werd hij echter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Vanaf 2012 kwam Pell ook meermaals negatief in het nieuws met uitspraken over seksueel misbruik in de Kerk, en liep er een onderzoek tegen hem voor het verdoezelen van dergelijke feiten in zijn thuisstad Ballarat.

Bron: Belga