Onderzoek naar aanpak misbruikzaak door Australische bisschop

De Australische bisschop Mark Coleridge, die vorige week aanwezig was op de topconferentie over kindermisbruik in de Kerk van paus Franciscus, is in het vizier gekomen van het Australische gerecht over de manier waarop hij een misbruikzaak in zijn vroegere aartsbisdom heeft aangepakt. Er is een klacht tegen Coleridge ingediend door een vrouw die anoniem wenst te blijven en die zegt dat ze de bisschop ontmoette in het kader van een zaak van kindermisbruik toen hij aartsbisschop was van het bisdom Canberra en Goulburn. Dat heeft de Australische omroep ABC vandaag gemeld. Coleridge is nu voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie en daardoor is hij het hoofd van de katholieke kerk in Australië.

Op de conferentie vorige week in het Vaticaan zei Coleridge nog dat kerkleiders die blind waren voor gevallen van kinderseksmisbruik "onze grootste vijanden" zijn. Hij riep op tot een "Copernicaanse revolutie" waarbij de slachtoffers van misbruik niet rond de Kerk draaien maar de Kerk rond hen. "Door het misbruik en de doofpotoperaties errond tonen de machthebbers zich niet als mannen van de hemel maar als mannen van de aarde", zei hij tijdens een eredienst.

Volgens een woordvoerder van de Kerk is er een onafhankelijk onderzoek gestart tegen de bisschop. De woordvoerder betreurde dat de indienster van de klacht daar niet aan wil meewerken.

"Aartsbisschop Mark Coleridge werkt mee aan dit onderzoek en hij verwerpt alle beschuldigingen", klonk het in een mededeling vandaag.

Bron: Belga