Onderzoek gestart naar corruptie door Grace Mugabe

Onderzoek gestart naar corruptie door Grace Mugabe

Het Zimbabwaanse anticorruptie-agentschap is een onderzoek gestart naar de voormalige first lady Grace Mugabe. Het onderzoek loopt naar grond die ze op een controversiële manier verworven zou hebben en naar een doctoraatstitel die ze niet zou verdienen. Eind november werd Robert Mugabe afgezet als president. Ook naar Mugabes zonen Bellarmine Chatunga Mugabe en Robert Mugabe Junior loopt een onderzoek, omdat ze betrokken zouden zijn bij de handel in mineralen. Verdere details wilde het agentschap daarover niet geven. De nieuwe regering, van Mugabes vroegere adjunct Emmerson Mnangagwa, heeft Mugabe herhaaldelijk geprezen als bevrijdingsheld. Mugabe en zijn familie mochten van die nieuwe regering gewoon in het land blijven. Maar het lijkt er nu toch op dat Grace, die de bijnaam Gucci Grace kreeg, vervolgd kan worden.

Als first lady was Grace bijzonder onpopulair. Dat haar man Mnangagwa verving door Grace, zette de staatsgreep door het leger in gang.

De bevindingen van het agentschap zullen doorgespeeld worden aan het openbaar ministerie. "De commissie kan immers geen mensen laten oppakken", aldus Goodson Nguni, die verantwoordelijk is voor het onderzoek.

De 93-jarige Robert Mugabe leidde Zimbabwe 37 jaar lang met harde hand.

Bron: Belga