Onderzoek geopend naar moord in sekte in Hastière

Onderzoek geopend naar moord in sekte in Hastière

Het parket van Namen heeft een moordonderzoek geopend na het overlijden, al in 2011, in Hastière van een vrouw die onder invloed stond van een sekteleider. Bij de Franse autoriteiten staat die man ook bekend voor zijn betrokkenheid bij de extreemrechtse muziekgroep Les Brigandes. Een woordvoerder van het Naamse parket bevestigde de berichten daarover in het Franse weekblad L'Obs. "Er loopt een onderzoek naar onbekenden voor de moord op een vrouw die deel uitmaakte van de sekte. Er is niemand in beschuldiging gesteld. Vandaag geven we geen extra info over dit dossier." L'Obs schrijft dat de vrouw, die aan een ongeneeslijke kanker leed, in oktober 2011 overleed in een afgelegen hutje in Hastière, niet ver van de grens met Frankrijk. De vrouw zou de behandeling van haar kanker geweigerd hebben. "Twee vrouwen van de sekte van Joël LaBruyère hebben haar doen verstikken om haar lijden te beëindigen", schrijft L'Obs, op basis van de getuigenis van een oud-sektelid.

De feiten zouden zich voorgedaan hebben enkele dagen na het huwelijk van de vrouw met een sektelid.

Een van de zussen van het slachtoffer had klacht ingediend, omdat de familie nooit de waarheid had vernomen over de dood van de vrouw. In september 2019 werd een onderzoeksrechter op de zaak gezet.

De Franse overheidsorganisatie die strijdt tegen de uitwassen bij sektes, Miviludes, omschreef LaBruyère, een 71-jarige Fransman, in 2018 als "een persoon die bekend staat voor de mentale greep die hij op groepen kan ontwikkelen". De man is in Frankrijk onder meer bekend als de auteur van xenofobe nummers voor Les Brigandes. Die "meidengroep" deelde al het podium met Jean-Marie Le Pen, oprichter van het Franse Front national. Op die site van de groep wordt LaBruyère de directeur van de groep genoemd.

Bron: Belga