Onderwaterrobots moeten neerslag in Indiaas regenseizoen voorspellen

Onderwaterrobots moeten neerslag in Indiaas regenseizoen voorspellen

De universiteit van East-Anglia in het Britse Norwich wil zeven onderwaterrobots inzetten om de neerslaghoeveelheden tijdens het moessonseizoen in India beter te kunnen voorspellen. Dat heeft de universiteit bekendgemaakt. Het onderzoeksteam wil zeven robots installeren op een 400 meter lange strook in de Golf van Bengalen, een baai in het noordoostelijke deel van de Indische Oceaan. Vanaf 24 juni zal het team dan een maand lang op volle zee doorbrengen, om de verzamelde gegevens te analyseren.

"De Indiase moesson staat erom bekend zeer moeilijk voorspelbaar te zijn", zegt projectleider Adrian Matthews. "Wij gaan nu oceanische en atmosferische informatie verzamelen tijdens het moessonseizoen. Dat is op deze schaal nog nooit eerder gebeurd."

Precieze voorspellingen over de neerslaghoeveelheden tijdens het moessonseizoen zijn erg belangrijk voor de -erg agrarische- Indiase samenleving. Tijdens dat seizoen, dat loopt van juni tot september, valt ongeveer 75 procent van de totale jaarlijkse neerslag. Meer dan 200 miljoen boeren zijn sterk afhankelijk van de regens, die de voorbije twee jaar telkens eerder zwak uitvielen.

Het project van de East-Anglia-universiteit is een samenwerking met verschillende partnerinstituten en zal ongeveer tien miljoen euro kosten.

Bron: Belga