"Omar de Tsjetsjeen zwaargewond maar niet dood"

Één van de leiders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), Omar al-Shishani of "Omar de Tsjetsjeen", zou dan toch niet gedood zijn bij een Amerikaanse luchtaanval op Syrië, maar enkel zwaargewond zijn geraakt. Dat bericht althans het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich beroept op lokale informanten in Syrië.

Een Amerikaanse bron meldde dinsdag nog dat hij gedood was, samen met een twaalftal medestrijders, bij een bombardement op 4 maart in het noordoosten van Syrië.

Bij die aanval zouden er effectief IS-militanten zijn gedood, maar volgens het Syrische Observatorium overleefde Omar de aanval en is hij zwaargewond. Hij zou zijn overgebracht van de provincie al-Hasakah naar een ziekenhuis in de provincie Raqqa. Hij werd er geopereerd door een naar Syrië uitgeweken Europeaan. Het Observatorium zegt de informatie te hebben verkregen van IS-bronnen in Raqqa.

Omar al-Shishani had volgens het Pentagon de Georgische nationaliteit. Hij was gekend om zijn dikke rosse baard, en wordt beschouwd als een van de hoogste, zoniet de hoogste militaire verantwoordelijke van IS.

Bron: Belga