Oekraïne zet bouw van muur aan Russische grens stop wegens geldgebrek

Oekraïne heeft de bouw van een muur aan de grens met Rusland verrassend moeten stopzetten. "Er is geen financiering voor het project, daarom worden de werken in de regio Charkov stilgelegd", zegt Joelia Svetlitsnaja, de gouverneur van Charkov, een regio in het noordoosten van Oekraïne. De bouwwerken die intussen al opgetrokken zijn, onder meer de 31 militaire basissen voor de grenstroepen, zullen wel gebruikt worden.

De plannen voor de bouw van de muur dateren uit 2014. Toenmalig premier Arseni Jatsenjoek lanceerde toen het plan om met een 'Europese Muur' de bijna 2.000 kilometer lange Russisch-Oekraïense grens volledig af te sluiten. Het project voorzag onder meer in wachttorens, alarmsystemen en geulen om de doortocht van tanks te verhinderen. Tot nu toe werd 265 kilometer aan geulen, 41 kilometer zandstroken en 75 kilometer afrastering afgewerkt.

Kiev had in de zomer van 2014 de controle verloren over een grensgebied van 400 kilometer in de regio's Donetsk en Loehansk. De controle werd overgenomen door rebellen, die volgens de Oekraïense regering steun kregen vanuit Moskou.

Bron: Belga