Oekraïne roept Israëlische ambassadeur op het matje

Oekraïne roept Israëlische ambassadeur op het matje

Oekraïne roept de Israëlische ambassadeur in Kiev op het matje, nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het bezoek van zijn Oekraïense collega aan Israël heeft geannuleerd. Dat bevestigt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. De annulering van het geplande bezoek is een reactie van Netanyahu op de VN-resolutie die de Joodse nederzettingen in Palestijns gebied veroordeelt, die ook Oekraïne mee goedkeurde.

Netanyahu reageerde furieus op de resolutie van de Verenigde Naties. De 14 ambassadeurs van de leden van de VN-Veiligheidsraad die voor de resolutie hebben gestemd, werden zondag al door Israël op het matje geroepen.

Het land reageerde ook bijzonder verontwaardigd op de Verenigde Staten. Die gebruikten hun veto in de Veiligheidsraad afgelopen vrijdag niet, waardoor de resolutie kon worden goedgekeurd. Ook de Amerikaanse ambassadeur Dan Shapiro moest zich daarom gaan verantwoorden bij Netanyahu.

Oekraïne keurde de VN-resolutie mee goed, waarna de Israëlische premier prompt besliste om een bezoek van zijn Oekraïense tegenhanger Volodymyr Grojsman aan Israël, dat op kerstdag zou plaatsvinden, te annuleren. De Oekraïense autoriteiten roepen nu op hun beurt de Israëlische ambassadeur op het matje. Eli Belotsercovsky mag in Kiev tekst en uitleg komen geven bij de beslissing van zijn premier.

De VN-resolutie van vrijdag zorgt intussen voor grote beroering in Tel Aviv. Netanyahu heeft zijn Buitenlandminister om een actieplan gevraagd, dat binnen een maand duidelijkheid moet verschaffen over de Israëlische relaties met de VN-instellingen. Naftali Bennett, de rechtse minister van Onderwijs, opperde al dat Israël het idee van een onafhankelijke Palestijnse staat moet opgeven.

Bron: Belga