Oekraïne neemt Russische tanker in beslag

Oekraïne neemt Russische tanker in beslag

Een rechtbank in Odessa, een havenstad in het zuiden van Oekraïne, heeft gisteren de inbeslagname van de Russische tanker bevolen die vorige week door Kiev aan de ketting werd gelegd. Dat heeft de militaire procureur Anatolii Matios vandaag bekendgemaakt.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU legde het schip in de haven van Izmajil, aan de monding van de Donau, woensdag aan de ketting. De tanker wordt verdacht van betrokkenheid bij een scheepvaartincident tussen Oekraïne en Rusland in november 2018. Toen namen de Russische autoriteiten drie Oekraïense oorlogsschepen in beslag die door de Straat van Kertsj, langs het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim, naar de Zee van Azov probeerden te varen. Sinds de inbeslagname worden 24 Oekraïense matrozen vastgehouden in Rusland.

Volgens SBU nam de tanker Neyma deel aan de blokkering van de Oekraïense schepen door hen de toegang tot de Straat van Kertsj te versperren. De Russische eigenaars van het schip wijzigden nadien de naam van de tanker in Nika Spirit om "zijn betrokkenheid bij deze daad van agressie te verbergen", luidde het vorige week. De tien bemanningsleden van de Nika Spirit werden meteen vrijgelaten en mochten terugkeren naar Rusland, zo meldde de Russische ambassade in Kiev donderdag.

De relaties tussen Rusland en Oekraïne zijn erg gespannen sinds prowesterlingen in 2014 aan de macht kwamen in Kiev. Daarna werd de Krim door Rusland geannexeerd en brak in het oosten van Oekraïne een conflict met pro-Russische separatisten uit waarbij in vijf jaar tijd bijna 13.000 doden vielen.

Bron: Belga