Obama en Abe eren slachtoffers van Pearl Harbor

Obama en Abe eren slachtoffers van Pearl Harbor

De Amerikaanse president Barack Obama en de Japanse premier Shinzo Abe brachten dinsdag een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanval op Pearl Harbor 75 jaar geleden, met een bezoek aan het USS Arizona Memorial in Hawaï. Zeven maanden na hun historische gezamenlijke bezoek aan Hiroshima, legden de twee leiders bloemenkransen neer aan de gedenkplaats.

"Als eerste minister van Japan, bied ik mijn oprechte en eeuwige deelneming aan aan de zielen van diegenen die hier hun leven hebben verloren", zei Abe met president Obama aan zijn zijde. "We mogen nooit de verschrikkingen van de oorlog herhalen."

"De boodschap die ik hier in Pearl Harbor de wereld in wil sturen, samen met president Barack Obama, is die van de kracht van de verzoening. Vandaag, vooral vandaag, heeft de wereld nood aan de geest van verdraagzaamheid en de kracht van de verzoening", ging de Japanse premier verder.

Ook president Obama had het over de weg die de twee vroegere vijanden de afgelopen 75 jaar samen aflegden. "De Verenigde Staten en Japan kozen voor vriendschap en kozen voor vrede", zei Obama, die het bondgenootschap tussen Japan en Verenigde Staten "de hoeksteen" noemde van de vrede in de landen rond de Stille Oceaan.

"Het is hier dat we bedenken dat zelfs wanneer de haat het felste brandt en de strijd van het tribalisme een hoogtepunt bereikt, we moeten weerstaan aan de drang om naar binnen te keren. We moeten weerstaan aan de drang om degenen die anders zijn te demoniseren", zei Obama nog.

Die laatste boodschap leek vooral gericht te zijn aan zijn opvolger Trump, die aangaf op de eerste dag van zijn termijn het Trans-Pacifisch Partnerschap (TTP) te zullen opzeggen. Het vrijhandelsverdrag werd in 2015 ondertekend door 12 landen uit het gebied rond de Stille Oceaan, en was een van de paradepaardjes van Obama.

Bron: Belga