OAS roept vergadering bijeen over "institutionele crisis" in Venezuela

OAS roept vergadering bijeen over "institutionele crisis" in Venezuela

Het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) Luis Almagro heeft dinsdag opgeroepen tot een dringende bijeenkomst van de lidstaten om de "institutionele crisis" in Venezuela te bespreken. In een brief van 132 pagina's aan de voorzitter van de Permanente Raad vraagt Almagro om een vergadering met de 34 lidstaten van de OAS van 10 tot 20 juni. "De institutionele crisis in Venezuela vereist onmiddellijke veranderingen in de manipulatie vanwege de regering", zo schreef Luis Almagro, die zei dat het land riskeert in een situatie van illegaliteit te belanden.

De Permanente Raad kan met een tweederdemeerderheid beslissen om het lidmaatschap van Venezuela in de OAS op te schorten, maar de leden zijn verdeeld over de Venezolaanse crisis. Sommigen zijn bezorgd over de politieke en economische situatie, anderen vinden dan weer dat Maduro kan aanblijven.

De Venezolaanse oppositie heeft Almagro's initiatief al toegejuicht. "De internationale gemeenschap, met inbegrip van de OAS, kan de ernstige humanitaire crisis waarmee wij te maken hebben, niet enkel op het vlak van een tekort aan medicijnen en voedsel, maar ook op het vlak van mensenrechten, niet negeren", zo zei parlementsvoorzitter Henry Ramos Allup. "Een uitbarsting in Venezuela zal voelbaar zijn in de hele regio."

Vorige maand beschuldigde Luis Almagro de Venezolaanse president Nicolas Maduro er al van een "bekrompen dictator" te worden. Begin mei verzamelde de oppositie de handtekeningen van meer dan 1,8 miljoen Venezolanen, om een referendum te eisen over de afzetting van president Nicolas Maduro. Volgens de medestanders van de socialistische president ging het om een frauduleuze petitie.

De vijandigheid tussen de twee kampen wordt nog verergerd door de zware economische crisis in het land door de daling van de olieprijs, de voornaamste bron van inkomsten in Venezuela. Daardoor hebben de burgers meerdere uren per dag geen elektriciteit, zijn de openbare diensten vijf dagen per week gesloten, en zijn de winkelrekken leeg.

Bron: Belga