Nummer drie ministerie van Justitie in VS neemt ontslag

De nummer drie van het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten heeft ontslag genomen, negen maanden nadat ze in dienst was getreden. Dat schrijft de New York Times vrijdag. Het vertrek van Rachel Brand, experte nationale veiligheid, komt er op een moment dat president Donald Trump en verschillende Republikeinse parlementsleden het ministerie onder vuur nemen. Aanleiding is het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging bij de verkiezingen in 2016. Mueller onderzoekt mogelijke collusie tussen Rusland en het campagneteam van Trump, om de miljardair te begunstigen.

De juriste van 44 jaar zou mogelijk moeten toezien op het onderzoek als de huidige nummer twee, Rod Rosenstein, ontslagen wordt door Trump. De Democratische verkozenen zijn bezorgd dat de president die beslissing neemt sinds hij vorige week de geheimhouding heeft opgeheven van een nota van een Republikeinse parlementslid. Die was zeer kritisch voor de federale politie, de FBI, en het ministerie van Justitie, in de Rusland-affaire.

Het ministerie van Justitie kon de informatie van de New York Times niet onmiddellijk bevestigen. Volgens de krant gaat Brand in de privésector werken.

Brand werd in 2003 benoemd door de Republikeinse president George W. Bush bij het ministerie van Justitie. Vier jaar later vertrok ze voor een baan in de privésector. In 2012 trad ze op vraag van de Democratische president Barack Obama toe tot de commissie voor het toezicht op de burgelijke vrijheden en het privéleven, die moest nagaan of de surveillanceprogramma's van inlichtingendienst NSA wettelijk waren.

In mei tot slot ging ze weer aan de slag bij het ministerie van Justitie, deze keer op verzoek van Trump. Ze zou de nummer drie worden op het ministerie, na Rosenstein en justitieminister Jeff Sessions. Die laatste wraakte zichzelf in het Rusland-onderzoek, omdat hijzelf betrokken is.

Trump, die zich ergert aan het onderzoek, zou volgens media met het idee spelen om Rosenstein te ontslagen. Hij is de enige die Mueller kan verwijderen van het onderzoek. De president ontsloeg in mei al FBI-baas James Comey vanwege het onderzoek.

Bron: Belga