Noord-Koreaanse buitenlandminister noemt Amerikaanse collega Pompeo "vergif"

Noord-Koreaanse buitenlandminister noemt Amerikaanse collega Pompeo "vergif"

De minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea, Ri Yong Ho, heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Mike Pompeo als "hardnekkig vergif van de Amerikaanse diplomatie" bestempeld. De uitspraak moet gezien worden tegen de achtergrond van de Amerikaanse oproep om de economische sancties tegen Noord-Korea aan te houden, zolang de leiding van het communistische land haar atoomwapenprogramma niet opgeeft.

De Noord-Koreaanse minister zei nog dat het "de wensdroom van de VS is om alles via sancties gedaan te krijgen." Hij bestempelde de politiek van de Amerikanen als een van confrontatie. Noord-Korea, zo vervolgde hij, is klaar voor zowel de dialoog als de confrontatie.

Pompeo zou volgens de Noord-Koreaan in Pyongyang om een denuclearisering gebedeld hebben en voorts over nieuwe betrekkingen tussen de VS en Noord-Korea gesproken hebben, maar Ri Yong Ho noemt de houding van Pompeo "onbeschaamd", want "hij spreekt woorden uit zonder na te denken over wat hun inhoud is".

Verbale uitvallen naar Pompeo zijn niets nieuws in Noord-Korea sinds het mislukken van de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eerder dit jaar in Vietnam.

Bron: Belga