Noord-Koreaans parlement komt eind juni uitzonderlijk bijeen

Noord-Koreaans parlement komt eind juni uitzonderlijk bijeen

Noord-Korea heeft vandaag aangekondigd dat het parlement eind deze maand zal samenkomen, een zeldzame gebeurtenis die erop zou kunnen wijzen dat leider Kim Jong-un een nieuwe titel krijgt en zo zijn greep op de macht nog zal verstevigen. "De vierde zitting van de dertiende Opperste Volksvergadering van de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea, red.) zal op 29 juni samenkomen in Pyongyang", zo meldde het officiële persbureau KCNA. Zoals gewoonlijk wordt niet meegedeeld wat op de agenda van de vergadering staat.

Het Noord-Koreaanse parlement komt maar een of twee keer per jaar samen, vaak maar gedurende een dag, om te stemmen over de begroting en om de beslissingen goed te keuren van de Arbeidspartij, de enige partij aan de macht.

Op een bijeenkomst van het partijcongres vorige maand, de eerste in bijna 40 jaar, werd Kim Jong-un benoemd tot president. Volgens analisten zou het parlement hem mogelijk een nieuwe titel kunnen toekennen ter vervanging van zijn functies als "eerste voorzitter" van de machtige Nationale Defensiecommissie. Kim Jong-un kreeg deze titel omdat zijn overleden vader Kim Jong-Il de "permanente voorzitter" is.

Bron: Belga