Noord-Korea heeft ballistische raket afgevuurd

Noord-Korea heeft een ballistische raket afgevuurd in de zee aan de oostkust van het schiereiland. Dat hebben Zuid-Korea en de Verenigde Staten gemeld. De lancering komt er enkee dagen nadat Pyonyang aankondigde dat Kim Jong-un nieuw tests met geminiaturiseerde had bevolen, die zouden gemonteerd kunnen worden op ballistische raketten. De raket werd afgevuurd vanuit Sukhon, in het zuiden van Noord-Korea, om 05.00 uur lokale tijd (21.55 uur Belgische tijd), aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De raket kwam 800 kilometer verder terecht in de zee van Japan. Het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap verklaarde, op gezag van militaire bronnen, dat het om een Rodong-raket zou gaan, die een afstand van maximaal 1.300 kilometer kan afleggen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde begin maart nog een nieuwe reeks sancties op tegen Noord-Korea, nadat het land in januari en februari tests had uitgevoerd met kernwapens en ballistische raketten. Ondanks die sancties, had Kim Jong-un op 10 maart aangekondigd dat er nieuwe tests gingen komen met ballistische raketten.

Ondertussen lopen de spanningen op het schiereiland nog verder op door de jaarlijkse gemeenschappelijke militaire oefeningen door Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die Pyonyang ziet als een provocatie. Noord-Korea liet al weten dat het zou reageren met nucleaire aanvallen.

Bron: Belga