Nog geen besluit over opvolger van Christine Lagarde als IMF-baas

De stemming over de opvolger van Christine Lagarde als baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog geen definitieve voordracht opgeleverd. De strijd gaat nog tussen de Bulgaarse Wereldbank-topvrouw Kristalina Georgieva en de Nederlandse oud-minister van Financiën en ex-Europgroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, maar geen van hen heeft op dit moment de benodigde meerderheid. Georgieva ligt volgens ingewijden voor op Dijsselbloem. Een kandidaat heeft echter 55 procent van de stemmen van de 28 EU-landen nodig, die bovendien 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. De onderhandelingen tussen de Europese ministers van Financiën gaan door in de hoop dat er nog een winnaar uit de koker komt.

Eerder vielen al diverse kandidaten af. Het Finse centralebankhoofd en ex-Eurocommissaris Olli Rehn was de laatste om de handdoek in de ring te gooien. Dat deed hij naar eigen zeggen in de hoop dat de winnende kandidaat uiteindelijk op brede steun kan rekenen.

Het gaat overigens formeel slechts nog maar om een voordracht. Er bestaat echter een soort herenakkoord dat Europese landen het hoofd van het IMF mogen aanwijzen, terwijl de Amerikanen de baas van de Wereldbank mogen benoemen.

Bron: Belga