Nieuwe regering van pro-Russische én pro-Europese partijen in Moldavië

In Moldavië heeft het parlement zaterdag de samenstelling goedgekeurd van de nieuwe regering, een ongewone alliantie van het pro-Russische en het pro-Europese kamp. De nieuwe ploeg moet een einde maken aan de politieke crisis die het land sinds de verkiezingen van februari in de greep houdt. Uit die stembusslag was geen enkele duidelijke meerderheid naar voren gekomen. Aan de vorming van de regering in de ex-Sovjetrepubliek gingen maanden van onderhandelingen vooraf. De coalitie tussen de pro-Russische partij van de socialistische president Igor Dodon en de pro-Europese alliantie ACUM van Maïa Sandu, de nieuwe premier, wil de macht uit de handen nemen van oligarch Vladimir Plahotniuc en zijn partij van de Democraten. Plahotniuc zelf reageerde al furieus op het samengaan van beide kampen en hekelde wat hij noemt een "staatsgreep".

Moldavië is een van de armste landen in Europa. Sinds de Moldavische onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991, kreeg het land te maken met herhaaldelijke politieke crises. Daarnaast is er ook nog het bevroren conflict in Transnistrië, het pro-Russische separatistische gebied in het oosten van het land.

Analisten vreesden voor de verkiezingen voor een nieuwe periode van instabiliteit, zou geen enkele politieke formatie de meerderheid verkrijgen om op zichzelf een regering te vormen. Dat beide kampen nu de handen in elkaar slaan is best opmerkelijk. Terwijl de socialistische partij pleit voor een toenadering tot Rusland en deel wil uitmaken van de Euraziatische Economische Unie, in plaats van de Europese Unie, bestaat de ACUM uit twee partijen die een Moldavisch lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO nastreven.

De kleine gewezen Sovjetrepubliek met 3,5 miljoen inwoners ligt tussen Roemenië en Oekraïne. Het land is al jaren verdeeld tussen aanhangers van een toenadering tot de EU en zij die een alliantie met Moskou nastreven.

Bron: Belga