Nieuwe Finse premier pleit voor vierdagenwerkweek van zes uur per dag

Nieuwe Finse premier pleit voor vierdagenwerkweek van zes uur per dag

Premier Sanna Marin, met 34 jaar de jongste premier ter wereld, pleit ervoor om de werkweek in Finland in te korten tot vier dagen van zes uur, zo berichten internationale media. Op die manier zouden werknemers meer tijd kunnen doorbrengen met hun familie en aan hobby's besteden. Momenteel geldt in Finland nog de vijfdagenwerkweek, van acht uur per dag. Buurland Zweden lanceerde enkele jaren geleden een experiment waarbij de werkdag werd ingekort tot zes uur. Hieruit bleek dat de productiviteit verbeterde. Werknemers én klanten waren ook beduidend tevredener.

Sanna Marin, die nog maar een maand eerste minister is van Finland, pleit er nu voor om ook in haar land "flexibele uurroosters" in te voeren waarbij standaard minder uren gewerkt wordt. "Ik geloof dat mensen het verdienen om meer tijd te spenderen met hun familie, hun geliefden, hobby's en andere aspecten van het leven, zoals cultuur. Dit zou de volgende stap in ons arbeidsleven kunnen zijn", aldus Marin. Of zo'n kortere werkweek gepaard zal gaan met eventueel loonverlies, is niet duidelijk.

De premier leidt een coalitie met vier partijen die allen voorgezeten worden door vrouwen, van wie drie jonger dan 35 jaar.

Bron: Belga