Nicaraguaanse regering beschuldigt tweede journalist van terrorisme

Een tweede journaliste van 100% Noticias, de Nicaraguaanse nieuwszender die door de regering gesloten werd, is beschuldigd van terrorisme. De vrouw, die naast de Nicaraguaanse ook de Costa Ricaanse nationaliteit heeft, zit in voorlopige hechtenis. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Costa Rica zondag. Lucia Pineda, directrice van de redactie van 100% Noticias, verscheen zondag voor een rechtbank. Ze werd er beschuldigd van terrorisme en aanzetten tot haat.

Zaterdag werd al een andere journalist, Miguel Mora, de eigenaar van de zender, beschuldigd van samenzwering en terrorisme. Dat gebeurde na de sluiting van de zender, die kritisch staat tegenover de regering van Daniel Ortega.

100% Noticias, een kabelzender die de klok rond verslag uitbrengt, is een van de media die de crisis in Nicaragua op de voet volgt. Op 18 april gingen betogingen van start tegen de regering. Volgens humanitaire organisaties heeft de repressie tegen de betogers al zeker 320 doden geëist.

Het begin van het proces van Lucia Pieda gaat op 25 januari van start, zegt het Costa Ricaanse ministerie. De autoriteiten in Nicaragua hebben nog geen informatie verstrekt over het lot van de journaliste van 45 jaar.

Daniel Ortega is aan de macht in Nicaragua sinds 2007. De oppositie beschuldigt hem en zijn vrouw Rosario Murillo van nepotisme en corruptie.

Bron: Belga