Negen doden bij drugsrazzia's op de Filipijnen en elf in Bangladesh

Negen doden bij drugsrazzia's op de Filipijnen en elf in Bangladesh

Op de Filipijnen zijn bij drugsrazzia's negen verdachten gedood. De politie doorzocht twee woningen in de stad Matalam in het zuiden van het land toen het tot een vuurgevecht kwam. Volgens de eerste vaststellingen is een voorlopig onbekende hoeveelheid van de synthetische drug methamfetamine of crystal meth gevonden. De illegale drug, die ook shabu wordt genoemd, is erg populair op de Filipijnen. Bij de nietsontziende antidrugsstrijd op de Filipijnen kwamen al meer dan 4.000 mensen om. Volgens mensenrechtenorganisaties ligt het aantal doden beduidend hoger, op ongeveer 13.000.

Bij antidrugsoperaties in Bangladesh werden gisterennacht elf mensen gedood. Volgens de politie kwamen de afgelopen twee weken meer dan 70 mensen om het leven tijdens drugsraids in het Zuidoost-Aziatische land. De veiligheidstroepen zijn er op 12 mei een nationale antidrugscampagne begonnen.

Activisten in Bangladesh vrezen een gelijkaardige harde antidrugsoorlog zoals op de Filipijnen. "Die aanpak schendt de geest van de rechtsstaat. De verdachten moeten door de wet beschermd worden", zei Adilur Rahman Khan van de organisatie Odhikar.

Bron: Belga